BULRIS

   Новини

Русенски ученици изследваха водите на река Дунав

от BULRIS | юли 03, 2019

Проби от водите на река Дунав в Русе бяха взети днес в присъствието на русенски ученици. Изпитването на пробите беше извършено в изградения от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ център за управление на корабния трафик. Пред очите на подрастващите водите бяха изследвани по експресен метод за ниво на pH, електропроводимост и разтворен кислород от служители на РИОСВ-Русе. 

1

Резултатите по категоричен начин показаха, че състоянието на река Дунав е добро.

Инициативата се организира от РИОСВ  – Русе съвместно със СПД „Ръководство на корабния трафик – река Дунав” към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионална лаборатория към ИАОС по повод Деня на река Дунав.

На малките гости беше представено и международното съвместното изследване на река Дунав Joint Danube Survey (JDS4), което започна в края на миналата седмица. Експерти от ДППИ им показаха работата на системата БУЛРИС – как се управлява корабният трафик, какво се прави при сигнал за бедствие или авария и т.н. Децата се запознаха и с взаимодействието между различните институции в общата мисия за опазване на любимата река.

Създадено от: logo_dppi